lauantai 21. syyskuuta 2013

Kolme asentoa

Torstai 12.syyskuuta

Koe viikossa pitää mielen virkeänä. Otin aamulla leimat ja virheistä oppineena hitsasin kokeen heti leimojen hakemisen jälkeen. Juuresta on tullu aika varma, mutta aina kun kerron jollekkin jonkun sujuvan niin tietenkin käy niin ettei sen jälkeen suju ollenkaa. Ehkä kuvittelen tän, mutta on se toisaalta joskus niinkin että kellä onni on, se onnen kätkeköön. Kokeessa juuri onnistui ja pintakin. Ensimmäinen pinta pätkä meni hyvin, sitten otin aloituksen. Katsoin jälkeä ja olin tyytyväinen, mutta sitten iski pieni jänskätys et nyt kusen tän kokeen ku muuten on ihan helmi saumaa tullu. Keskipätkä onkin sen näköinen et pistoolia on tullu puristettua. Viimeiseen pätkään kokosin itseni, näin ollen kaksi kolmas osaa onnistui hyvin. Arvioinnissa tuli huomautusta sauman tois puoleisuudesta, pitäisi olla tarkempi asennon suhteen ja pyrkiä katsomaan hitsausta suoraan edestä.

Jauhiaisen hitsaama malli, PF
Oma kenraalini, PFKoe kappale, PF


Menin jatkamaan vaakan harjoittelua. Mulla on ollu viime päivät tälläinen nälkä kasvaa syödessä-olo ja aloin heti ajattelemaan et tiistaina osaan jo tehdä tästä kokeen. Juuri onnistui taasen. Välipalot meni omalla painollaan, mutta pinta tuntu vaikealta, ei tuntunu kivalta huomata että 320 milliä on liian pitkä matka hitsata suoraan samalla nopeudella.


Viime viikkoinen pala, joka hitsattiin Merilän kanssa yhdessä, PC. :)

Eräänä päivänä kopin verho heilui ja Jauhis tuli katsomaan kuinka meni. Katseli pitkään saumaa ja tiesin jo odottaa et joku on väärin ja siitä tulee sanomista. Taas, kuinkakohan monennen kerran sama opettaja kertoo että hitsaan väärin päin. Välipaloissa ja pinnan kolme ensimmäistä saumaa tulisi hitsata oikealta vasemmalle eikä toisin päin. Mielessäni kiihdyin nollasta sataan sekunnissa, en halunnu mussuttaa mitään vastaan, kun tiesin että häviäisin samantien. Kokeilin hitsaamista oikealta vasemmalle ja kaikki kiukku tyyntyi. Etsin Jauhiaisen ja kysyin että miltä tuntuu olla noin hyvä opettaja. Näkeminen helpottui ja välipalot ja pinta muuttui paljon tasaisimmiksi. Pinnan palot sulivat nätisti yhteen, siskoiksi. Ei näyttäny enää kyntö pellolta. Ja meni suoraan ja sauma oli saman kokoista. Seurasin vain sulaa, enkä keskittyny siihen että missä reuna kulkee mihin hitsataan. Jauhiainen ja Merilä kävivät keskustelua kummasta suunnasta on parempi hitsata, loppusissaan aivan sama, koska molemmat hitsaavat sen hyvin. Minulle sopi enempi suunta oikealta vasemmalle. Viimeinen pintapalko tulee vetää vasemmalta oikealle niin näkee paremmin täyttymisen, ettei tule reunahaavaa. Pistoolin asennolla on myös suuri vaikutus!

Jatko aika asia tuli selväksi, jatkoa on tullu, vaikkei paperi ole saapunutkaan perille. Oon varmaan itte töpänny ja unohtanu ilmoittaa osoitteen muutoksesta Turun työkkäriin. Koulussa saan olla melkein vuoden loppuun, mutta liiton rahat, joilla tulee toimeen just ja just, ovat kuukauden päästä käytetty. Vajaan kahden vuoden opiskelun jälkeen haluaa jo kovasti saada kunnolla voita leivän päälle, vaikka ei se leivän syönti hyväksi oo oikein kellekkään. Oon kaikin puolin valmis menemään töihin, odotan sitä. Paljon.

Torstai 19.syyskuuta

Vaaka sauma lähti kuviin. Tein itseäni ja Merilää varten pari kenraalia, halusin et avattais ne vielä varmuuden vuoksi. Epävarma olo osottautui oikeaksi, huokosia oli ilmaantunu sauman ylä puolen laitaan. Yleensä vaaka asennossa tälläinen ongelma on yleistä alhaalla. Pohdittiin asiaa ja itse vahvasti olin/olen sitä mieltä et välipalot oli varmasti tarpeeksi täyttäviä ja että niille on ollut tarpeeksi tilaa. Kökköisyys on kolmannen ja/tai viimeisen pinta palon alla. Ruoppasin seuraavan palan paremmin siitä kohtaa ja puhtaampi se oli. Muutama pieni huokonen. Jostain syystä on ollu kumman läsnäoleva olo. Unet jäi vähäksi niin voi olla niin ettei oo ylimääräistä energiaa olla jännittynyt. Kokeen juuri onnistui, hion kolot huolella avariksi, jotta saumalle olisi tilaa. Tietenkin kokeessa on aina jotain erilaista, joka hankaloittaa hitsaamista, oli paljon enempi hiottavaa. Uskon selvittäneeni nämä. Jänskättää saada tietää mikä on röntkenin (röntgenin) tulos. Sen saa sitten kuulla alkuviikolla, varmaan maanantaina.

Viikolla sattui myös rälläkkä mysteerio. Aamupäivällä Siri tuli sanoo et sen rälläkkä hyyty ihan tosta noin vaan. Aateltiin et varmaan hiilet loppu. No, meni pari tuntia, pistin rälläkän käyntiin ja hyyty siihen sekin ja kahden sekunnin päästä verhon takaa tuli Siri. Epätodellinen yhteen sattumaa. On kyllä tarkkaan mitattu käyttö tunnit ku melkein samana päivänä rälläkät otettiin ja sitten ne hajos samana päivänä. Saatiin uudet tilalle ja se uus on niin kevyt!

Eilen aloitin laki sauman (PE) harjoittelun. Haasteeseen en oo toistaiseksi saanu vastausta, aloin siis itse kokeilemaan ja luin Jauhiaisen hitsausohjeita. Ohjeet autto ainakin juureen, eka kokeilin samalla periaatteella kuin puikon kanssa, mutta siitä ei tullu mitään. Ei lankaa voi mitenkään työntää, mutta onneksi ohjeessa oli erittäin hyvä kuva, joka ohjasti minut oikeaan suuntaan. Yhteen koitin tehdä välipalkoja ja pintaa mutta en osannu päättää millä tavalla railon täyttäisin. Niska ei tykkää tästä yhtään!

Tuossa on tullu myös mietittyä sitä, että toissapäivänä oli se päivä jolloin mun koulun käynti olis voinu loppua. Melkein siis pääsin tavoitteeseen, vaikka olin kaksi viikkoa kipiänä. Eli jos kahden viikon sisään saan kaksi koetta puhtaana, olen onnistunut tavoitteessani. Alkuviikko lähtee käyntiin trukki kurssilla, pitää varmaan vaihtaa lompakkoa, et kaikki mahdolliset kortit mahtuu sinne. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti