keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

EN 287-1, 111, P, BW, 1.2, B, t9, PE, ss, nb

Maanantaina oli piipun hatun viimeistely ja siihen humahti melkein kokonainen päivä. Loppu päivästä hitsailin laki saumaa ja mietin milloin saan kokeen tästä läpi, niska ei kestä tätä kauaa. Sedän neuvot sai juuresta hyvän, ratkaisu oli siinä että työnsi puikkoa tosi paljon, piti valokaaren toisella puolen ja pysähtyi seivin reunalle hetkeksi, silloinkin kunnolla puikkoa työntäen. Tavallaan tunsin puikon koko ajan, aina kun haaveilin, sula alkoi kasaantua palloksi ja juuresta tuli vajaa. Välillä kun hitsasin pintaa, muistelin pätkäukon sanoja "yyksi tai kaaksi kuukautta". Nyt ensimmäisestä yrityksestä olisi vajaa kuusi viikkoa. Pienenä armona se allas projekti ja piipun hattu. Mietin, että riittääkö halu ja tahto korvaamaan puuttuvan taidon, pystynkö tähän. Mietin heikkoina hetkinä mitä muuta voisin tehdä, onko joku tapa kiertää tämä. Tulin tulokseen ettei voi muuta kuin yrittää parhaansa. There´s no turning back.Juuren harjoittelua

Tiistaina piti saada hitsata tunnustelu palanen ennen koetta. Hitsasin kokeen ja hitsasin niin hyvin kuin siinä ressissä pystyin, värkkäsin selkä märkänä ja en edes käsitä miten sain käytettyä aikaakin siihen niin paljon. Olin jo luovuttaa, mutta minulle ei jätetty muita vaihto ehtoja kuin jatkaa koe loppuun. Vein näytille ja taas sain hylätyn. Pinta pompautti taas, se oli liian tuhti ja pintapalot eivät olleet jouhevasti liittyneet toisiinsa. Olin ihan murheen murtama, en niinkään siitä että koe ei mennyt läpi, lähinnä siitä kun pelkää tuottavansa pettymyksen ku oon kuitenki ollu aika reipas ja nopea oppimaan koko ammattitutkinnon ajan. Vollotin noin kolme kyyneltä, kunnes tajusin suunnata pian syömään ennen kuin veren sokeri menisi entistä alemmas.

Samaa juurta. Jauhiaiselle kiitos kuvista.

Menin syömään ja söin hyvin hitaasti ja rauhallisesti, nollasin tilanteen ihan täysin. Halliin palattuani nään Merilän lähtevän mun kopista. En heti huomannu, että siellä oli mulle malli kappale pinnasta. Ajatuksena oli hitsata pinta useampana palkona ja siten että uusi palko tulee hyvin reilusti edellisen päälle. Opettaja Merilän neuvo pelasti pinnan tulevaisuuden: ei saa yrittää kerralla saada pintaa täyteen. Aiemmin olin siis kahdella palolla koittanut saada nätin pinnan, olin kyllä kokeillut tätä kolmen palon aatetta aiemmin, siitä ei silloin vaan tullut mitään. Mun ajattelu maailma näkee tämän melkein niin että väli palot ja pinta hitsataan samassa järjestyksessä kuin vaakakin. Kokeilin hitsata Mertsin tyylillä, hitsaamistani seurattiin ja sain huomautuksia jotka kehittivät lisää. Hitsasin loppu päivästä kappaleen ja olin oikealla suunnalla.    

 
 Torstaina taisin talttailla huvin ja urheilun vuoksi saumoja, Merilä siinä lähistöllä ollessaan tuli seuraamaan tekemisiäni. Tiistain jäljiltä oli hyvä olo, vaikka koe oli vieläkin vaiheessa. Silloin tiistai-iltana mietin että opin hylky tuloksesta enemmän kuin siitä kuin koe olisi mennyt läpi. Enkä halunnut saada sitä rimaa hipoen läpi. Sain rohkaisua Merilältä, en muuten olisi hitsannut koko koetta. Kysyinkin jo että ekkö hermostu muhun ku en saa koetta läpi.

Hitsasin kokeen, hieman loppua piti korjata, ja vihdoin sain Merilältä kuulla ne sanat jotka olisin halunnu kuulla jo aiemmin; leikkaahan tuosta poikki (Merilä näyttää kohtia joista kappale leikataan kuvauksia varten kapeammaksi). Koe lähtisi Naantaliin.Perjantaina nousin jokseenkin väärällä jalalla, aamu pyöräily tökki, pää postin edessä olevat rehut haisi pahalle, eikä tienny miten päin olis. Kaipasin lämmintä kaakaota ja rentouttavaa hetkeä. Koulussa en oikein tienny mitä tekisin, hitsasin lakia ajankuluksi, odotin vastausta kuvista. Opettaja Jauhiainen tuli keskeyttämään ja patisti voimakkain sanan kääntein aloittamaan jo seuraavaa, eli putkia. Sahattiin putket, viistettiin ja sain juurta varten kakkosen puikot. Vieläkin ne tuntu ihan liian pieniltä, mutta ei juuren teko muullakaan olisi onnistunut. Hitsaus asento oli PC/T. Yksi putki pari meni oikean virran ja asennon hakemiseen. Loppu päivä meni sahan luona ja on vieläkin yhtä hienoa oppia jotain uutta jostain laitteesta jota on käyttäny kymmeniä kertoja. Viisteiden tekeminen paine ilmalla vie aikaa. Toivoisin kovasti että putkien polttoviisto kone saataisin toimimaan pian.

Siinä ennen lounasta palloilin plaanin seutuvilla, etsiskelin levyä jonka päälle voisin putken asettaa hitsauksen ajaksi, kun Merilä sano et hyvinhän se sun koe meni ja taispa näyttää peukkua. Olin yks iso kysymysmerkki, oli jotenkin niin epätodellinen olo koko laki kokeesta. Se oli menny läpi, siinä oli ollu pari pientä kuona sulkeumaa ja reunahaavaa, muttei niin paljon että se olisi antanut hylky tuloksen. Uskomatonta, minä hitsasin laki kokeen. Mua pitäis hieman nipistää ku tässä kirjoittaessakin se tuntuu niin uskomattomalta, vaikka pätevyystodistus on tuossa vieressä. Niin ja piti vielä ekstrana hitsata alapiena uudelleen, on tullu jokin uusi pykälä jonka takia niin kuuluu tehdä, se meni ekalla läpi.

 

Loppupäivästä Merilä tuli tuomaan em. pätevyystodistuksen. Halusin hypätä Mertsin kaulaan, olin niin iloinen, tuntu et me oltiin yhdessä onnistuttu.

16 kommenttia:

 1. Hei mikähän luokka on kyseessä?

  EN287-1 111 T BW 1,3 B t 12,5 D80 H-LO45 ss nb

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 111=Puikko, T BW=putkiliitos, 1.3=perusaineryhmä, B=lisäaine, t 12,5= aineen vahvuus 12,5mm, D80= putken halkaisija(ulk.), H-LO45= asento, vinoputki, 45 astetta. Haastavin asento. Kirjoitin kyseisestä asennosta mm. synttärilahja kirjoitukseen. Toivottavasti tästä oli apua ja toivottavasti Mertsi ja Jauhis ei kamalasti kuittaile JOS joku meni mönkään :D

   Poista
 2. Ainiin ss nb= yhdeltä puolen hitsaus ilman juuri tukea. :)

  VastaaPoista
 3. saanko kysässä paljon amppereita sul oli pinta paloissa pe bw 111.
  kävi kuvissaki mut liitosvirhe oli :( puuttuu tuo ja 45 putket enää ammatti tutkinnosta

  VastaaPoista
 4. Lähellä se sitten on valmistuminen! :) Mää oon onnellisesti päässy työelämään, julkaisen siitä tekstin huomenna :) Jos en ihan väärin muista niin 90 oli ja 2.5 puikko. Tarkistan vielä tosielämän hitsauspäiväkirjasta :) minkä paksune levy oli? mulla tais olla vaan 8 niin se onnistu niin että teki pinnan suoraan juuren päälle. oo huolelllinen nurkkakohdissa !

  VastaaPoista
 5. Tarkemmin ku miettii niiin oli se paksumpi levy :D tarkistan senkin :)

  VastaaPoista
 6. Tarkasti sanottuna juuressa oli 73 josta rullasin 63-69 A, 3-4 mm rako. Väli palkoa ennoo tehny, voisi siis olettaa että alle 10 mm levy ollu. Pinnassa ollu 85 A :)

  VastaaPoista
 7. joo :) hitsaan 8 millin levyyn,, eli yhellä palolla pinta tehä :D hioikko pohja paloa paljon,,itellä tuntuu että hion liikaa sitä. sit vaikea täyttää se :D kiitos paljon

  VastaaPoista
 8. oliko juuressa 2 millin vai 2.5 puikko :D

  VastaaPoista
 9. 2.5 puikko juureen, käytin kakkosen puikkoa juureen vasta putkissa :) Koitin hitsata juuren mahdollisimman tasaiseksi että ei ollu paljon hiottavaa, pysähdyin reunoihin. n.2 milliä vajaata ennen pintaa, eikä haitannu vaikka oli melkein tasalla, piti vaan mennä aika haipakkaa se pinta jos tuli liian täyteen. Ja yleensä pinnan ulkonäkö kärsi siitä jos pohja palko oli vajaa. Tuntuu että kirjoitan melko sekavasti :D kaipaan puikko hitsuuttelua! :)

  VastaaPoista
 10. joo tosi hyvä :) pitää alkaa heti kokeilemaan..kerron sit miten kävi :D

  VastaaPoista
 11. Huippua! Ja tsemppiä koitoksiin :)

  VastaaPoista
 12. hitsasin tuolla tekniikalla 3 juurta peräkkäin tosi hyvän näkösiä.. sit pintaki onnistu kuona lähti itestään irti juuresta :) pitää kattoa meneekö kuvista läpi :) kiitos

  VastaaPoista
 13. uijui :) ilmoittele sitten miten kävi :)

  VastaaPoista
 14. läpi meni nyt :) kiitos tosi paljon :) hitsasin pinnan kahella palolla virta 2.5 puikossa oli 92amp... enää yksi koe ja pari kirjallista :)))

  VastaaPoista
 15. Hyvällä virralla ainaki, onneksi olkoon :)

  VastaaPoista